neděle 26. června 2016

Experiment, který mne dostal: NEMÁM HLAVU!

Občas se mi stane, že mi přijde nečekaně do života věc, která mne úplně dostane. Obvykle mne dostane na kolena, ale tentokrát mne dostala ke mně samému bez okras. Zjistil jsem, že nemám hlavu! Opravdu je to tak. NEMÁM HLAVU!

Jak se to stalo? Jednoduše. V pondělí mi na meditace přinesla kamarádka knihu a řekla mi, až budu mít čas, ať si přečtu první kapitolu. Kniha se jmenuje Bezhlavá cesta a napsal ji anglický terapeut a duchovní učitel Richard Lang. Na obálce je krajina a dvě ruce. Jedna ukazuje prstem na krajinu a druhá na čtenáře knihy. Na první pohled mne kniha moc nezaujala, a to ani po prolistování. Takových duchovních knih jsem viděl plno. Nic nového. Když mi ji ale kamarádka přinesla, tak si zkusím první kapitolu přečíst. Kouknu do obsahu a vidím, že první kapitola má kolem deseti stránek. To je dobré, to zvládnu.

Začal jsem číst. Hned zkraje mne potěšilo, že autor nechce psát žádné výklady, ale chce nabídnout pár experimentů. Experimentuji rád. Za chvíli jsme u prvního experimentu. Popis je krátký a je u něj několik obrázků rukou ukazujících prstem. To jsem zvědav, co to bude. Pokyny jsou jednoduché (přepsal jsem je svými slovy – dodržuji autorská práva):

Sevřete dlaň pravé (leváci levé) ruky. Narovnejte ukazováček tak, abyste s ním mohli ukazovat. Ukazujte postupně na předměty kolem sebe a vždy si řekněte, co vidíte. Například ukažte na židli a řekněte: „Toto je židle“. Ukažte tak postupně na několik předmětů kolem vás. Pak začněte ukazovat na jednotlivé části svého těla a řekněte, co vidíte. Příklady: „Toto je moje noha.“ „Toto je moje ruka.“ „Toto je můj hrudník.“ Postupně takto ukazujte na jednotlivé části svého těla. Nakonec dejte ruku asi 30 cm před obličej a ukažte si mezi oči. Nyní úplně vypněte své myšlení a jen vnímejte, co vidíte. Opravdu jen to, co vidíte, a nikoli něco, co si pamatujete nebo vymýšlíte. Na koho ukazuje váš prst? Chvíli zůstaňte v této poloze a dívejte se na prst a zažívejte, na koho ukazuje váš prst.
Teď důležitá otázka. Vidíte svoji hlavu? Odpovězte si pravdu, co vidíte. NE. Nevidíte. Maximálně kousek nosu. Hlavu máte ve své mysli, ve vzpomínkách. Případně ji má odraz vašeho těla v zrcadle, ale ne vy!
Teď přesuňte svoji pozornost na to, co ve vás vidí váš prst ukazující zpět. To jste vy! Udržte pozornost a nepřemýšlejte. Jen zažívejte. Vy jste ten prázdný, průzračný prostor, který vnímá vaši ruku, váš prst a svět kolem. Nemáte žádný rozměr, žádné hranice. Jen vnímáte obraz před sebou. Je opravdu ten obraz před vámi? Dívejte se. Zažívejte. Vydržte v tomto stavu co nejdéle.
Opakujte tento experiment několikrát denně po dobu alespoň 7 dní.

Ten průzračný prostor za očima jsem zažil již vícekrát. Nikdy ale ne takto rychle a jednoduše. I tohle je forma meditace. Knihu Bezhlavá cesta a hlavně návody a experimenty v ní popsané vřele doporučuji.

Pokud chcete návody na další experimenty či návod na klasickou meditaci, pak si je můžete přečíst v naší knize nebo si můžete knihu stáhnout celou. Experimentovat se dá v mnoha rovinách a vždy je to zážitek. Napište nám třeba níže do kometářů nebo na naše emaily, jaké experimenty baví vás.

Jan František Bím 


Žádné komentáře:

Okomentovat