neděle 12. června 2016

Co jsem si uvědomil na svatbě kamaráda

V pátek jsem byl na svatbě svého kamaráda. Konala se v jednom kempu u Máchova jezera. Přijel jsem z Prahy již ráno s jednou svojí známou. Vyrazili jsme spolu na procházku do lesů a skal v okolí. Jen tak bez nějakého plánu jsme se toulali směrem ke skalám u Hradčan. Všude kolem mladé borovice a písek. Na písku nádherný měkoučký mech. Oba nás to lákalo bořit se bosky nohama do toho měkka.

Pak jsme vylezli na jednu oblou skalku a dali si malou svačinu. Zatáhlo se a malinko poprchávalo. Jen tak neznatelně, jen abychom cítili dotek vody ve vzduchu. Moc jsme nemluvili a spíše byli potichu. Najednou se začalo objevovat TICHO. Vzduch se téměř nehnul, šum civilizace byl daleko. Ticho kolem i ticho v nás. Zaměřili jsme oba pozornost na toto ticho a ono začalo růst. Po chvíli jsme byli Tichem. Krásný zážitek.

Cestou zpět jsme objevili rašelinové bažiny u východního cípu Máchova jezera. Na ceduli jsme si přečetli, že je zde přírodní rezervace s názvem Swamp. Bažiny vznikly za Karla IV, když se postavila hráz Máchova jezera a hladina vod zaplavila zdejší mokřadové louky. Za téměř 700 let se vytvořily nádherné rašeliníkové bažiny včetně masožravých rostlin rosnatek. Paráda.

Cestou do kempu jsme ještě objevili nádhernou starou borovici rostoucí mezi mladými, asi tak pětiletými stromky. Tady jsme se pomalu začali nalaďovat na svatbu. Staří předávají štafetu mladým.

Vlastní svatba byla moc pěkná. Jednoduchá, jen s nutným minimem formálnosti, zato s vnímavým zohledněním toho, že svatba je přechodový rituál. Dvě dosud naprosto cizí rodiny se propojují dohromady a dva mladí lidé opouštějí své staré rodiny, aby založili rodinu novou, která se stane jádrem propojujícím ony dvě staré rodiny.

Na začátku se svatebčané rozdělili na dvě části podle toho, zda patří k nevěstě nebo k ženichovi. Ženich s nevěstou byli u svých chatek na opačných koncích kempu. Tady každý z nich veřejně poděkoval svým rodičům za vše, co pro něj udělali, od početí a zrození přes výchovu či materiální zabezpečení. Rodiče předali svému dítěti symbolický dar, se kterým ho vypouštějí do nové rodiny. Bylo to provedeno neformálně, a o to byly emoce silnější.

Po poděkování a předání darů následovaly dva průvody – průvod nevěsty a průvod ženicha, a oba se potkaly uprostřed kempu u mola. Shodou okolností formální tradice předepisuje, že ženich stojí vlevo a nevěsta vpravo. Díky tomu se oba průvody musely překřížit a promíchat. Vznikl zárodek nové společné rodiny.

Pak následovala svatební řeč, ve které řečník mluvil o tom, jak se během svatby proměňuje já-já na MY. Jak i nadále budou oba manželé stát v životě každý sám za sebe, ale nyní se propojí tím, že si podají ruce a vznikne pevné propojení, jako když se dva sloupy v chrámu propojí klenbou a vznikne prostor, ve kterém vzniká nový život. Bylo moc pěkné pozorovat, jak se v tom okamžiku drželi za ruce novomanželé, oboje jejich rodiče i několik párů mezi svatebčany. Společné pouto se utužovalo. Po projevu následovaly předepsané formální akty, které před vyřčením "ano" ženich přerušil a požádal paní oddávající, zda by si manželé mohli říci navzájem své vlastní sliby. Pak teprve řekli postupně svá "ano" na dotaz paní oddávající. A aby bylo všem jasné, že se jedná o požehnaný obřad, připlula v tuto chvíli k molu labutí rodinka se šesti malými labuťátky.


Pak již bylo veselí, jídlo a pití, vtípky hostů na účet ženicha a vše, co k pořádné svatbě patří.

Pro mne byla ta svatba velkým zážitkem. Opět jsem si silně uvědomil, jak jsme všichni navzájem propojeni v jednu velkou rodinu, která má jádra ze vztahů konkrétního muže a konkrétní ženy. Tato jádra tvoří tmel společenství nás všech.

Základy toho, jak udržet vztah pevný, a přitom svobodný, si můžete přečíst v naší knize. Také si můžete vyzkoušet, jak se šíří energie naší velkou vzájemně propojenou rodinou třeba tím, že budete odkaz na naši knihu sdílet se svými známými a blízkými.


Mějte se moc pěkně, vy všichni mí vzdálení příbuzní. 
Jan František Bím

Žádné komentáře:

Okomentovat