neděle 7. srpna 2016

Jak si užít léto

Když přijde řeč na oblíbené roční období, léto bývá jednoznačným favoritem. Má totiž spoustu předností: svěží rána, vstávání za světla, teplo, volnější tempo, letní šaty, lehké jídlo, lehkost bytí a dlouhé večery, kdy je radost potkat se s někým venku u sklenky vína. Jak se ale týdny přehoupnou do srpna, léto se krátí, dříve se stmívá, škola volá a přibývá povzdechů, že jsme si ten letní čas ani nestihli užít. Taky máte ten pocit? Pak pro vás mám příběh, který vás přenese zpět do intenzivního léta.

Potkala jsem se předevčírem s Janou, jednou z mých blízkých lidí, a nad sklenkou růžového vína jí položila konverzační otázku: „Tak co, jak si užíváš léto?“  Řekla mi: „No, letos je to jiné než předchozí roky ...“ „Jak to myslíš, jiné?!“, ptám se. Vyprávěla mi příběh, který mě nadchl. A pak souhlasila, že ho i sepíše. Tady je:

„V polovině června jsem doma prohlásila, že léto je krátké, vždycky hodně rychle uteče a já si ho ani pořádně neužiju. Dcera se na mě vážně podívala a řekla mi: "Poslyš, mami, vždyť ještě ani nezačaly prázdniny. Neprogramuješ ty si to náhodou?" V té chvíli mi došlo, že ta holka má pravdu. Vždyť já si to vlastně programuju sama! Jakmile mi to došlo, rozhodla jsem se to změnit, a začala si opakovat afirmaci „Léto je dlouhé a já si ho užívám plnými doušky“. Ale co pro mě vlastně znamená naplno si užít léto? Jaká je moje představa léta, co je ta esence? Slunce, voda, les, letní krajina, spaní pod hvězdnou oblohou, a taky cestování, dlouhé večery a brzká rána - ano, to je moje léto. A co můžu udělat pro ten pocit, že léto je dlouhé a já si ho plně užívám? Vtom mě to napadlo: Jednou týdně si přivstanu a brzo ráno se zajedu vykoupat do nedalekého rybníka, jen tak. A hned jsem to taky udělala.

Je krásné, svěží, slunečné, časné letní ráno. A já jsem právě dorazila k rybníku. Nikde nikdo. Den se teprve probouzí, ranní vzduch je chladný a voňavý. Ptáci zpívají o sto šest, vodní hladina se leskne a odráží se v ní ranní slunce. Obcházím rybník po cestičce až dozadu, tam, kde nikdo není. Vklouznu do rybníka jen tak, bez plavek. Voda je teplá, jemná, hladká, živá a měkoučká. Hladí mě laskavě po celém těle. Hladina je poseta bublinami odrážejícími sluneční světlo. Jsou jako malé zářící lampiónky. Plavu mezi nimi pomalu, opatrně je rozhrnuji rukama, a ony praskají a světlo se z nich rozprskává. Plavu v tom světle, v té měkké sametové vodě, a cítím se být součástí toho všeho, součástí toho letního dne.

Osvěžena vylézám na břeh a ještě chvíli pozoruji krásu kolem. Pták letí těsně nad hladinou, z vody vyskočí ryba, a tam dokonce plave nějaké zvíře! Zvědavě ho pozoruji, už vidím esovitý pohyb na hladině... aha, tak to bude had, možná užovka ... a plave směrem ke mně ... Zatrne ve mně, hadů jsem se vždycky bála. Zůstávám ale v klidu sedět a jenom pozoruji, jak užovka vylézá na břeh do trávy. Cítím v sobě hluboký klid a harmonii.

Do práce přijíždím včas. Energie a otisk tohoto letního rána je tak intenzivní, že ho v sobě cítím ještě několik dalších dní.

Následují i další ranní koupání, a i když je to pokaždé krásné, žádné už není tak silné a intenzivní, jako to první. Nadále ale naplňuji svoji vizi léta - léto je dlouhé a já si ho naplno užívám.


Přejeme vám s Janou krásné, dlouhé léto. Kéž si ho užijete stejně intenzivně - a po svém :-)

A pokud vás zajímá téma afirmací, můžete si o něm přečíst i v naší knize.

                                                                                                                                  Autor: Ingrid

Žádné komentáře:

Okomentovat